Vlooien zijn halfparasieten en vertoeven op en rond het huisdier (kat en hond). De verspreiding gebeurt meestal in de zomer omdat bij aangename temperaturen de volwassen vlooien de vacht makkelijker verlaten. Een kat pikt ze dus op in het gras of op plaatsen waar andere katten kortelings zijn geweest. Honden kunnen op straat of op een hondenweide geïnfecteerd geraken.
Het gebeurt ook wel eens bij mensen die meer ontvankelijk zijn voor vlooienbeten, en beroepshalve veel vertoeven op plaatsen met huisdieren, dat ze vlooien mee naar huis nemen. Je kan proberen om deze plaatsen te mijden bij zeer warm weer.
Eénmaal de infestatie bij uw thuis is geraakt, is het hek van de dam en kan de kweek beginnen. Vlooien zullen uit zichzelf niet van de ene gesloten plaats in de andere geraken maar via de dieren of mensen worden ze al snel naar overal verspreid. Door de speciale cyclus: ei, larve, pop, adult; kan een vlooienplaag zeer hardnekkig zijn. Vloeren met spleten zoals plankenvloeren bieden veel meer beschutting dan vinylvloeren, de kweek zal dan ook groter zijn. Regelmatig grondig stofzuigen helpt om een beginnende infestatie wat in te perken of zelfs de kop in te drukken. Vergeet echter niet de stofzuigerzak te behandelen met een biocide (bvb poeder opzuigen).
Dweilen met dettol of javel (ontsmettingsmiddelen) zal niet zo veel helpen omdat deze stoffen enkel een bacteriële en schimmelwerende werking hebben. Vlooien zijn echter insecten en je zou dus al moeten dweilen met een insecticide om ze te doden.
Vlooien kunnen niet klimmen. Ze geraken niet uit zichzelf op tafels en kasten. Ze komen dus bijna uitsluitend voor op de grond, in tapijten en zetels en natuurlijk ook op de plaatsen waar de kat graag vertoeft. Alle acties moeten dan ook gericht zijn op deze plaatsen.
Vlooien worden door licht en warmte aangetrokken. Een goede detectieval is bv. een kom water (of karton met dubbelwandige tape of lijmval) met een lampje erboven. Gewoon op de grond zetten in de plaats waar je vermoed dat de vlooien voorkomen. Als je insecten in het water of de lijm vindt, zullen dit hoogstwaarschijnlijk vlooien zijn. Met een vergrootglas kan je dit makkelijk nagaan.
Vermijden dat een huisdier nooit aan vlooien geraakt, is zeer moeilijk. Daarom is het belangrijk om het dier regelmatig te behandelen met een biocide in de lente en de zomer. In de winter is dit minder belangrijk omdat de beestjes buiten dan niet voorkomen.
Vlooien kunnen al eens resistent worden voor sommige biociden. Het is daarom raadzaam eens te variëren van product. Je moet dan vooral letten op de actieve stoffen die altijd verplicht vermeld staan op de verpakkingen. Soms zitten dezelfde stoffen in verschillende producten
Het is altijd een vervelend moment als uw werk- of woonomgeving een invasie van preventietips-vlooien te verwerken heeft.
En natuurlijk wil u daar zo vlug mogelijk een einde aan maken! Bel mij direct!
Neem dan best telefonisch contact op of stuur ons een mailtje. Wij beantwoorden uw aanvraag zo snel mogelijk!
Contact